Safra kesesi ameliyatı sonrası beslenme, ameliyatı gerçekleştiren doktor, hastaya ameliyattan sonra uygun bir diyet programı önermektedir. Bu diyet programına tam olarak uyulması gerekir. Aksi halde ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir.
Safra kesesi karaciğerde üretilen sindirim sıvısını depolayan ve toplayan bir organdır. Safra akıntısının önüne geçen rahatsızlıklar cerrahi bir operasyonla alınabilir. Safra kesesi ameliyatından sonra meydana gelen şikayetlerin önüne geçebilmek için doğru beslenmek çok önemlidir. İster açık safra ister kapalı safra kesesi ameliyatı olsun mutlaka beslenmek çok önemlidir. Safra kesesi ameliyatı sonrasında hastanın mutlaka öğün sayısını arttırması fakat yemek miktarını azaltması gerekir. Örneğin üç öğün ise 6 öğüne çıkarılması gerekir. Yemeklerde bir veya iki porsiyon yeniliyor ise yarım porsiyona indirilmesi gerekir.
Ameliyat sonrası bir süre ara verilen yağlı gıdalar yavaş yavaş beslenme listesine eklenebilmektedir. Ameliyattan sonra gelen ilk üç aylık sürede kırmızı et, balık, kümes hayvanları ve yağsız süt ürünleri tüketilmelidir. Safra kesesi ameliyatı sonrası beslenme, lif ağırlıklı gıdalar ile olmalıdır. Lif ağırlıklı gıdalar, görülebilecek ishali kontrol altına almak için çok önemlidir. Yeşil yapraklı sebzeler, asit içeriği olmayan taze meyve tüketimine ağırlık verilmelidir. Bu besinler vücutta kaybedilen suyun yerine konulabilmesi için oldukça önemlidir.
Günde en az 10 bardak su içmeye özen gösterilmelidir. Meyve suyu, çay ya da bitki çayı gibi içecekler haricinde 8 veya 10 bardak su içilmelidir. Ameliyattan sonra ishali arttırabilecek kahve, yağlı besinler, tatlı oranı yüksek ve baharatlı gıdalardan kaçınılmalıdır. İshal şikâyeti sürekli devamlılığını koruyorsa ve hazımsızlık sürekli varsa mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir.
Safra kesesi ameliyatı sonrası beslenme için yenilmesi gereken besinler
Et ürünleri; kırmızı et, tavuk, balık, hindi ve bunlarda bulunan karaciğer böbrek, dalak gibi sakatatlar. Fakat ızgara, haşlanmış veya fırında pişirilmiş olmalıdır.
Çorba çeşitleri; süzgeçten veya rondodan geçirilmiş sebze çorbaları, mercimek çorbası, domates çorbası, pirinç çorbası, şehriye veya yayla çorbası acısız ve küçük taneli tarhana çorbaları içebilirsiniz.
Baharat çeşitleri; Hindistan cevizi, nane, kekik ve tarçın, süt ve tuzdan yapılmış sosları da kullanabilirsiniz.
İçecekler ve komposto çeşitleri; yemeklerden sonra ekşi olmayan ve taze sıkılmış meyve suları komposto şeklinde kabuksuz hazırlanmış elma, taze kayısı, tatlı kiraz gibi meyvelerden tüketilebilir.
Sebze çeşitleri; sebzeleri iyi pişirip dilerseniz haşlayıp dilerseniz közleyerek pişirebilirsiniz. Havuç, semiz otu, soğan, taze fasulye, pazı, patates, domates gibi sebzeleri tüketmelisiniz.
Unlu mamüller; makarna, kuru pastalar, yufka böreği, beyaz ekmek, irmik, sade krakerler ve bisküvi tüketebilirsiniz.
Süt ürünleri ve yumurta; kaşar peyniri, dil peyniri, tuzsuz ve salamura olmayan peynirler gibi. Haşlanmış yumurtanın akını yiyebilirsiniz.
Safra kesesi ameliyatı sonrası beslenme için kaçınılması gereken besinler
- Çay, kahve
- Asitli ve şekerli içecekler
- Yağlı süt ve süt ürünleri
- Karnabahar
- Brokoli
- Çikolata
- Lahana
- Fasulye
- Baharat
Safra kesesi ameliyatı olan kişiler tükettiği besinlere karşı farklı tepkiler verebilir. Bazı hastalar ameliyat öncesi beslenmesine dikkat etmesinden dolayı bir sıkıntı yaşamazken, bazı hastalar ise aynı beslenme şekline karşı duyarlı olabilir. Hangi gıdalara karşı tepki verebileceği kendisi deneyerek tespit edilebilir.