Parenteral Beslenme, hastanın günlük ihtiyacı olan protein, vitamin, glikoz, yağ, elektrolitler ve sıvının tamamının santral ven yoluyla verilmesidir. Parenteral beslenme, oral olarak beslenemeyen hastaların damar yolundan beslenme solüsyonlarının verilmesiyle beslenmesidir. Parenteral beslenme, sıvıların bölmeleri birleştirildikten sonra buzdolabında artı 4 santigrat derece 3-4 gün, oda sıcaklığında ise 24 saat saklanabilmektedir. Parenteral beslenme, solüsyonlarının bölmeleri birbirine karıştırılmadan güneş ışığından uzak bir noktada saklanabilir. Parenteral beslenmenin, amacı doku tamiri ve yağsız doku kitlesinin bütünlüğünün sağlanmasıdır. Bunun için gerekli olan azotu ve kaloriyi sağlamaktır. Parenteral beslenme, gastrointestinal sistemini kullanamayan hastalarda yoğun beslenme desteği için vazgeçilmezdir. Parenteral beslenmede, önemli olan parenteral beslenme için uygun hastaların belirlenmesidir. Aksi takdirde parenteral beslenme yaradan çok zarar verir.
Parenteral Beslenme Endikasyonları
Gastrointestinal sistemde anomalili yeni doğanlar, Operasyon sonrası kısa bağırsak sendromu gelişen yetişkin hastalar, Enteral beslenmenin uygulanamadığı gastrik ve özofagus kanseri olan hastalar, Açık abdominal yaralanmaları olan hastalar, inflamatuar bağırsak hastalığı olan hastalar, nörolojik bozukluk, kafa travması, intrakraniyal ameliyat geçiren hastalar, gereksinimleri Enteral beslenmeyle karşılamaya septik ve yanık hastaları, anoreksi, kaşeksi nedeniyle gerçek tedavinin uygulanamadığı kanser hastaları, ciddi derecede beslenme yetersizliği olan hastalar ve Enteral beslenmeyi tolere edemeyen preop hastalar da parenteral besnme endikedir.
Parenteral Beslenme Kontrendikasyonları
Hasta için belli bir amacın olmaması, kullanılabilir gastrointestinal sistemin olması, ciddi şekilde kardiyovasküler instabilitesi ve Hipertonik solüsyonları tolere edemeyecek hastalar, beslenme durumu iyi olan ve sadece kısa süreli beslenme desteği düşünülen hastalar, geri dönüşsüz komadaki hastalarda kontrendikedir.
Parenteral Beslenme Yolları
- Cutdown
- İnternal juguler katater
- Subklavian katater
- Femoral kateter
Parenteral Beslenme Solüsyonları
Aminoasit solüsyonları; Bu solüsyonlar hasta için gerekli olan azotu aminoasit formunda sağlamak için kullanılan solüsyonlardır. Bu solüsyonların ana kaynağı protein hidrolizatlarıdır.
Dekstroz solüsyonları; Parenteral beslenmede en sık kullanılanı %30'luk dekstrozdur. Bu solüsyonlar genel olarak hastanın kalori ihtiyacını karşılamak için kullanılır.
Lipit emülsiyonları; Bu emisyonların %10-20'lik formları vardır. Bu forumlar esansiyel yağ asit eksikliği için kullanılmaktadır.
Parenteral Beslenme Komplikasyonları
Teknik komplikasyonlar; Pnömotoraks, arteriyel yaralanma, hemotoraks, hidrotoraks, hava embolisi, kateter embolisi, kardiyak aritmi'dir.
Metabolik komplikasyonlar; Elektrolit bozuklukları, eser element eksikliği, esansiyel yağ asidi eksikliği, glikoz metabolizma bozuklukları, karaciğer bozuklukları, azotemi'dir.
Septik komplikasyonlar; Parenteral yolla beslenen hastalar enfeksiyona yatkındır. Kateter enfeksiyonları doğrudan kateter bakımı ile ilgilidir. Kateter enfeksiyonun İlk birkaç gün içerisinde ortaya çıkması kateter yerleştirilirken steril koşullara uyulmasından kaynaklıdır. İlk haftadan sonra gelişmesi ise izlem süresince kateter bakımının yetersizliğinden oluşmaktadır.