Enteral Beslenme; normal sindirim sistemine sahip olduğu halde günlük alması gereken besin miktarını ağız yoluyla alamayan hastalarda alternatif beslenme şeklidir.
Enteral beslenme, besinlerin bir tüp aracılığı ile mide veya ince bağırsağa verilmesidir.
Enteral beslenmede, hastaya beslenmesi için sıvının mide ya da ince bağırsağın içinde geçen bir tüp yardımıyla verilmesidir. Normal yemek yiyemeyen günlük protein, sıvı, kalori gereksinimini doğal yollarla karşılayamayan fakat kısmi olarak sindirim sistemi çalışan hastalara uygulanmaktadır. Enteral beslenme, hastada yutmada güçlük ve ciddi sindirim problemleri varsa oral yolla beslenmek yerine tüp ile beslenmelidir. Geçici olabildiği gibi ömür boyu da sürebilmektedir.
Enteral beslenme, doğru yöntemle yapılırsa hastanın yaşam kalitesini artırır. Enteral beslenme, kanser hastalarında yaşam süresine olumlu katkıda bulunur.
Enteral beslenme, genellikle kanser hastalarında ver nörolojik bozukluğu olan hastalarda kullanılmaktadır. Enteral beslenmenin hastaya nasıl uygulanacağına bir uzmanın karar vermesi gerekmektedir.
Enteral Beslenmenin Avantajları
Enteral beslenme, ucuzdur. Kolay uygulanır. Enfeksiyonda ender görülür. Bağırsak hücreleri için daha fizyolojik ve besleyicidir. Beslenmeye bağlı karaciğer hastalığı daha az görülür.
Enteral Beslenme Endikasyonları
Yenidoğan'ın prematüre doğması, doğuştan sindirim sisteminin yapısal bozuklukları, çocuklarda doğuştan veya sonradan yeterli bağırsak uzunluğunun olmaması, beyin felci, kalp ve solunum yolları hastalıkları, yetişkinlerde inme, yemek borusu ve ağız bölgesi kanserleri, yanık ve travmalar da endikedir.
Enteral Beslenmenin Kontrendikasyonları
Bağırsak tıkanmasında Enteral beslenme uygulanmaz. Çünkü, besinler verirse bile sindirim sisteminden emilmesi mümkün değildir.
Enteral Beslenmenin Veriliş Yolu
Burun veya ağız yoluyla tüpün mide ya da ince bağırsağa yerleştirilmesi; Enteral Beslenme süresi 4-6 hafta arası düşünülüyorsa hastaya burun yoluyla tüp yerleştirme tercih edilmelidir.
Mideye gastrostomi veya ince bağırsağa jejunostomi ile tüp yerleştirilmesi; Uzun süreli Enteral Beslenme düşünülen hastalara uygulanmalıdır. Tüpün daha çok mideye yerleştirilmesi tercih edilir. Çünkü, daha fizyolojiktir. Mide asidi mikroplara karşı koruyucudur. Bakımı ve yerleştirilmesi daha kolaydır. Sinirime yararlı bazı kimyasaları içermektedir. Yüksek hacimde besini kısa sürede vermeye uygundur. Kusma ve dolayısıyla akciğere besinin aspire edilmesi riskinin yüksek olduğu veya midenin kullanılamadığı durumlarda ise ince bağırsağa yerleştirilir.
Enteral Beslenmenin Veriliş Şekli
- Bolus şeklinde; Bir öğünde verilmesi gereken besin miktarının 10-20 dakikada verilmesidir. Daha fizyolojiktir. Normal bağırsak hareketlerini daha iyi uyarır.
- Devamlı İnfüzyon Şeklinde; İnce bağırsağa besin verilmesi durumunda bolus verilmesini iyi tolere edemez. Bunun için damla damla verilmesi gerekir. Kronik ishal, emilim bozukluğu, kısa bağırsak gibi durumlar söz konusu ise infüzyon tercih edilmelidir.
Enteral Beslenmenin Komplikasyonları
Bulantı, kusma, ishal, şişkinlik, karında kramp, pnömoni, enfeksiyona yatkınlık, sıvı- elektrolit dengesizlikleri, kan şekerinin düşmesi veya yükselmesi gibi komplikasyonlar görülebilir. Sağlıklı günler.