Soğan bitkisi

Kategori - Şifalı bitkiler ( şifalı bitkiler faydaları, keten tohumu, çörek otu zencefil, şifalı meyveler )


Zambakgiller familyasından keskin kokulu, acı otsu bir bitkidir. Taze ve kuru olmak üzere iki çeşidi vardır.

Soğanın faydaları : Soğan enerji kaynağıdır. Yaşamamız için çok lüzumlu olan enerji soğanda bol miktarda mevcuttur. Vücudun gelişmesini kolaylaştıran A, hazma yardm eden B ve vücut çatını kuvvetlendiren C vitaminleri çok miktarda bulunur. Ayrıca bu vitaminleri daha tesirli kılan kükürt, fosfor ve iyod da bulunur.

soğan

Soğan kemiklere kuvvet verir. Vücudun kemik hücreleri devamlı değişme halindedir. Soğan eski hücreleri yenilemek için vücudu bol miktarda kalsiyum ve kireç silikatleri verir. Ayrıca zekayı artırır. Bileşiminde bulnan kükürt sayesinde de, kanı temizler.

Soğan, öksürük söktürür. Bronşları temizler, astım nöbeti, akciğer hastalıkları, grip ve soğuk algınlığında faydalıdır. Kalbi kuvvetlendirir. Koroner damarı genişletir. Kandaki şeker seviyesini düşürür. Kolera ve veremde faydalıdır. Tansiyonu düşürür, soğanın sarımsak gibi tansiyonu tanzim özelliği çok büyüktür. Vücudun direncini artır. Zihin yorgunluğunu giderir, sinirleri yatıştırır. Kalb çarpıntısını dindirir.

Yaraların çabuk kapanmasını sağlar. Kabuğu yaraların üzerine yakı gibi yapıştırılır, yanıklarda ve donmadan meydana gelen yaralarda kullanılırsa faydası görülür. Romatizma, mafsal iltihabı, idrar tutukluğu, ve damar sertliğinde faydalıdır. uzun soğanlar, yuvarlak olanlarından, kırmızıları beyazlarından ve sarılarından keskindir. Pişmemiş soğanlar pişmişinden daha faydalıdır. Pişmemiş yemek daha yararlı ve faydalıdır.

Bir kimse güçlükle zorlukla nefes alıyorsa, soğanı hafif kor üzerinde pişirip sabahları ve akşamları ondan yemelidir. Balgamı ve kesif rutubeti çıkarır. Nefes alıp vermesini düzenler. Soğanla inciri birlikte dövüp kan kabarcıkları ve çıbanlar üzerine bağlasalar, onları yumuşatır ve deşer. Soğan usaresini, tuz sedef otu ve bal ile karıştırıp ve merhem edip kuduzun ısırdığı yara üzerine koymak, gayet faydalıdır. Soğan usaresini sirke ile karıştırıp güneşe karşı durarak bedene sürseler, bedende olan beyaz ve siyah lekeleri yok eder.

Soğan usaresini kulak etrafına vurmak, ağrısını giderip eşitmeyi kuvvetlendirir ve gürültüsünü sakin eder. Soğan usaresini başa sürseler, saç dökülmesini önler. Saç dökülen yeri soğanla kuvvetlice ovsalar, kılları çabuk bitirir. Eğer soğanın kabuğunu soyup zeytin yağı içinde bulayarak fitil gibi yapıp dübür'e koysalar, basur çıbanına ve idar edememeye faydalıdır.

Soğanı sıkıp suyuna bal katıp gözünde zayıflık olan kimseler gözlerine çekseler, gayet faydalıdır. Soğan suyundan kulak içine damlatsalar, ağrılarına fayda edip çınlamasını kirini, irini giderir. Soğan yemek, şehveti tahrik eder iştah açar. İdrar söktürür. Egzama ve diğer cilt hastalıklarında faydalıdır.

Ancak, çiğ soğanı çok yemek, baş ağrıtır. Dimag yollarında şişmiş ve kokmuş balgam peyda eder. Bu balgam unutkanlığa sebep olur. Ayrıca yel getirip mideyi şişirir. Soğanı çok yemekten meydana gelebilecek zararı Hindiba, sirke yada yoğurt giderir.


Yorumlar

1ferda - 2009-01-07 07:34:42
vay be ne güzel oh keşke herkez buraya girse


Benzer Yazılar

Alıç bitkisi
Arpa bitkisi
Günlük bitkisi
Hanım eli bitkisi
Hardal bitkisi
Hatmi bitkisi
Havuç bitkisi
Hıyar bitkisi

Rastgele Yazılar

Çocuklarda yemek saatleri
Erkek üreme organları
Gebelikte proteinin en iyi sağlandığı gıdalar
Abse çıban tedavisi
Pırasa bitkisi
Çocuklarda demir eksikliği
Yaban mersini
Esrarın zararları
Zayıflama Sağlıklı diyet yaparak zayıflayın.